Sunday, February 18, 2007

Ce-mi place


imi place sa ma uit la filme, de dragoste, comedii, show-uri de varietati si multe cele. Imi place la nebunie muzica de film, pofticios ca un copil savurez fiecare acord ce insoteste cate un text cu intelesuri ascunse. Un speach de-al lui Pacino, cel pentru care s-au inventat filmele cu speach, niste vorbe cu insemnatate spuse de cate un narator ce nu apare in imagine, fac spectacolul mai animat. Ma gandeam, cand ne enervam si aruncam cu vorbe ce muzica s-ar potrivi pe fundal, cand plangem ce armonii ar sublinia si mai tare emotia prin care trecem? Acum ceva vreme purtam o discutie cu un bun amic, intr-o cafenea din Bukale pe tema: frate daca ar fi sa faca cineva un film despre tine cum ai vrea sa fie?
Varianta lui: bah nenicule mie mi-ar placea sa fie totul in slow motion, e mai secsy, mai plin de imaginatie si lasa impresia ca esti altcineva. Fata de animatia normala, miscarea cu incetinitorul proiecteaza in mintea celui care priveste imaginile un sentiment de greutate. Ca muzikie mi-as placea sa fie ceva ritmat in contrast cu ceeea ce se vede, pe de-o parte veselie si agitatie iar pe de alta parte seriozitate si imaginatie.
Varianta mea: mi-ar placea sa fie o voce care sa nareze despre ceea ce se va intampla, totul sa se miste normal. Un fel de interviu in care spui lucruri despre tine sau vorbesti despre o situatie comica in imagini vesele si animate. Muzica ce insoteste cadrele sa fie ceva acustic, o chitara, doar partea instrumentala.
Ma mai uit pe strada, si-i mai vad pe cate unii cu castile infipte in ureche, miscandu-se agitat si cu privire alerta si-mi zic: asta clar are o muzikie rock, punk sau house in creier. Seamana cu aia mici care dupa ce au vazut un film cu Jacky Chan incep sa sara prin fata blocului si sa se ia la bataie. Mai sunt cate unii care plutesc prin multime, nimic nu-i atinge si nu-i deranjeaza, nu se grabesc, admira fiecare persoana in parte, au tot timpul din lume. Chill out-ul si soundtrack-urile romantice din mintea lor ii fac mai maleabili si mai ingaduitori.
Mai sunt unii cu ochii inlacrimati, proaspeti despartiti sau victime ale unor certuri mai mult sau mai putin conjugale, care din nevoia de adancire a situatiei se ucid mental cu blues-uri si "pese" de dragoste. Starea lor se agraveaza pe fiecare vers si armonie ce trece, s-ar opri sa fumeze o tigara, s-ar duce intr-un bar sa soarba o cafea, s-ar intoarce la fosta discutie cu replici mai taioase si mai intelepte. Impotriva lucrurilor paseste si mai apasat, convins parca pe fiecare metru parcurs ca n-are ce sa mai castige sau sa mai piarda deopotriva in discutia anterioara. Accepta termenii si-si masacreaza simturile cu muzikia care-i place.Zic ca la inceput de saptamana ne alegem muzica asa cum poftim si cu greu mai schimbam starea pana vineri. Avem de ales intre a injura, tranti lucrurile prin birou, certuri cu colegii, portarul, aia de la metrou sau bulangii de la CET Sud ca au oprit apa calda; sau plutim pana la birou prin multime, nici suparati nici nervosi, nici plini de noi nici agitati, ci pur si simplu asa cum suntem, o luam de la capat cu porcariile si supravietuim pana la urmatoarea zi de luni.
Ma duc sa fumez o tigara, sa beau un ceai cu antioxidanti indulcit cu zahar brun din trestie de zahar, sa privesc pe fereastra la norii gri si amenintatori, la masinile disperate ce claxoneaza in dusmanie, sa pun mana pe telefon sa-mi sun iubita si sa-i urez: "La Multi Ani ingerasule!"

P.S. Era ziua de nastere a lui Vlad Tepes implinea 40 de ani. Apropiatii s-au gandit sa-i faca o surpriza si in dreptul ferestrei sa traga cate un boier in teapa pentru fiecare an implinit. Zi si facut. Se trezeste Tepes de dimineata, se uita pe geam si plin de extaz urla in conac. Bravo vitezii mei, multumesc pentru asha surpriza. In padurea de tepe era un boier care statea cu capul in jos si bolborosea ceva. Trece ziua lui Tepes, trece si a doua zi, a treia zi se duce domnitorul pana la teapa, se urca pe o scara langa ala care bolborosea, cand ajunge in dreptul lui boierul trans in teapa ingana cu ultimele puter: "Multi ani traiasca, Multi ani traiasca, La multi aaaaaaannnnnniiiii!"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home