Monday, January 15, 2007

Aventura bavareza
in continuare, revin la cele lucruri petrecute pe meleaguri straineze. La drept vorbind, nicaieri nu-i ca acasa, e cu mult peste asteptari. Am iesit in oras, pe strazi asezate cu cap si logica, cladiri aerisite si circulatie rutiera redusa la jumatate fata de heaosul din Bucureasca. Richard Prior zicea intr-un gag: "'cause if you go to the zoo, you can see lions and shit", cam acelasi lucru si la astia, cum era la noi festivalul vacii nebune. Nu, nu ziua femeii, repet, festivalul vacilor, le gaseai peste tot in Bukale tot soiul de vaci in diferite ipostaze: cumparand posete, farduri si hainutze la reducere, alergand prin piata dupa zarzavat si carnuri de diferite animale,am glumit, alea care erau fie albe, fie cu harta Europei, fie mazgalite in toate culorile pamantului. Acelasi lucru am observat si la sasi, numai ca la ei in loc sa rada de sexul "frumos" s-au pus pe primul plan, sub forma de lei. La fiecare colt de strada sau magazin vedeai cate unu'vopsit sau imbracat in diferite straie, aratosi, dar la fel ca vacile de mai devreme la fel de chiciosi, poate prin asta se faceau remarcati. Misto ornamentele de pe strada, cu gust asezate, culori vii si asortate, mi-as fi dorit si la noi, vechile stelute multicolore, in schimbul alora SRI-ste, cu lumini bleu si alb, aveai impresia la tot pasul ca te urmareste garda. Aducand in discutie barurile si restaurantele, misto locuri in care sa-ti pierzi timpul, mintile si banii, atmosfera intima, poate chiar foarte intima, se poate observa nevoia sashilor de afectiune, toate fiind foarte mici si pline de oameni, care se mangaie si se freaca de tine. Cu ocazia asta mi-am facut o groaza de prieteni, si inca-mi mai spun ca nu erau decat cheile de la masina sau vre-un telefon mobil de generatie mai veche. Ultimul in care am petrecut cateva ore alaturi de Maus si niste prieteni, semana cu o camaruta a groazei, in care se calcau pe bataturi 30 de sasi insetati si patru romanasi dornici de aventuri la marginea intunericului.
Ca un mic ghid, sau mai bine zis indrumar de aventuri bavareze, as scoate in evidenta un mic indrumar pentru ce-i lipsisti de ifose si prejudecati: dimineata, 3 croissante cu unt, un borcanel de gem si cafea cu lapte la Cafeneaua italiana din centru', plimbare prin centrul orasului, pe la Muzeul artelor si in parcul din fata cladirii parlamentului bavarez.
Revenire in bulevardul principal, in fata cladirii unde cel al carui nume nu-l voi scrie, isi tinea primul discurs, inainte de a declansa cea mai groaznica aventura a omenirii, si acolo laitmotivul este semnifica prin lions and shit. Pentru masa de pranz, un mic restaurant japonez, langa HardRock cafe, pentu cei pofticiosi si dezmatul cu bere pentru cei dornici de pauzele lungi si dese. Plimbare prin frigul devenit clasic cu revenire la HardRock Cafe pentru o mica gustare. Apoi la pas pana in fata primariei, unde se servesc carnaciori in paine, tanjesc si acum dupa savoartea mirifica a 'celor bunatati sasesti, exclamand in gand: "Ich liebe bratwurst!". Ghiftuirea cu carnati, apoi dezmatul caloriilor continua cu frute in ciocolata si castane prajite si nuca cu caramel sau alune cu caramel. Zboara timpul cand te distrezi, deci te orientezi rapid catre Moriz, un restaurant vietnamez unde-ti poti infige dintii in ce-a mai misto mancare iute cu rata si orez din abundenta, stropita din plin cu un vinache de calitate. Daca mergeti pe varianta buget, la faza cu carnatii ar trebui sa va opriti, altfel va cresteti sansele de a pleca de acolo dupa o mica cheta prin piata centrala. Ati servit buntati la Moriz, va intoarceti la HardRock Cafe pentru un cocktail savuros, cam scump insa, stati de vorba si admirati lucrurile donate de mari artisti ai vremii, Phil Collins, Chitaristul de la Kiss, Axl Rose si multi altii. Pe scurt cam asta ar fi o zi draguta de bantuit prin capitala Bavariei.
Pentru pasionatii de cultura recomand cu caldura expozitia Amritei Sher-Gil, foarte misto. Evitati Pinakoteken der Moderne, in cazul in care gazduieste expozitia retrospectiva a lui Dan Flevin, gagiul cu neoanele, o mare porcarie, scumpa si de prost gust. Lumini nebanuite, e de recomandat daca sunteti dupa o noapte de bautura sa luati ochelari de soare, in schimb daca sunteti cu mintea lipede vi se va parea o porcarie si mai mare, cauzandu-va neplaceri, de aceea, ori o prajiturica spatiala sau ceva care sa stimulze activitatea cerebrala, ori o sticla de vin si lucrurile vor capata sens.
Cu astea fiind zise, inchei aici capitolul Alemagnia.

P.S.
un roman si un sas calatoreau cu avionu'. La un moment dat romanu scoate din geanta o pruna si da sa o manance, sasul in vede si intreaba: Ce fruct e ala?
- Pruna frate!
- pai la noi prunele sunt cat un pumn de mari!
Peste un timp romanul scoate din geanta un mar, da sa-l manance, sasul iar intreaba: - ce fruct e ala?
- mar frate!
- pai la noi merele sunt de 4 ori mai mari ca asta al tau!
Scoate romanul din gemantan la un moment un pepene cam pe la vreo 5 kile, sasu sare iar in schema, ce fruct mai e si ala?
- Mazare prietene, mazare!
P.S.2: desi nu sunt adeptul miilor de poze si filme pe blog, am facut un efort suplimentar, care insa nu se va mai repeta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home